Mazda Club Serbia
http://www.mazdaclub.rs/forum/

Problem sa performansama - nema vakuma - Premacy Diesel 2002
http://www.mazdaclub.rs/forum/viewtopic.php?f=303&t=49825
Page 1 of 1

Author:  chupo [ 27-Apr-2017 8:28 ]
Post subject:  Problem sa performansama - nema vakuma - Premacy Diesel 2002

Kao sto i naslov teme kaže, godinama imam problem sa performansama na niskim obrtajima do paljenja turba, i trazio sam krivce svuda, od dotoka goriva, do kočnica koje glave i na kraju imam jasnu diagnozu kvara: u vožnji vakum oslabi, a u pojedinim situacijama ga i nestane skroz /čitaj pedala kočnice tvrda ko kamen/ ali sada nisam siguran ko je krivac.

Problem sa performansama se dešavao jer se klapna koja je na usisnoj grani nije otvarala dovoljno brzo, pa se samim tim motor gušio i ostajao bez vazduha, dok vakum nije otvorio klapnu kada bi auto "poleteo". Problem se najčešće dešava u gradskim gužvama na ugrejanom motoru, a kada je hladan, motor i vakumi rade kao sat.

Ja sumnjam na vakum pumpu, da kada se ugreje ne pravi "dovoljno" vakuma, ali može da bude i da je neispravan vakumski servo aparat, pa da se na njemu vakum gubi. Naručio sam pumpu za vakum koja je 30€ i pokupiću je u petak kada budem išao za Beograd, pa ako nije ona menjaćemo servo aparat za kočnice.

Jer imao ko slična iskustva i probleme? Kako ih je rešio? U pitanju je 2.0 DiTD motor sa 74KW.

Author:  igor_harris [ 27-Apr-2017 8:44 ]
Post subject:  Re: Problem sa performansama - nema vakuma - Premacy Diesel

Moj brat je na Golfu imao taj problem sa tvrdom kocnicom, prvo je zamenio tu vakuum/tandem pumpu ali to mu nije resilo problem, tek nakon promene serva je to resio.
Ali osim na kocnici, nije imao problema sa performansama.

Author:  chupo [ 30-Apr-2017 9:44 ]
Post subject:  Re: Problem sa performansama - nema vakuma - Premacy Diesel

Ja baš mislim suprotno, da vakum pumpa kad se ugreje ne proizvodi dovoljno vakuma za rad sistema, od kočnica do klapni i turba. Prvo menjamo pumpu, em zato što je jeftinija a i mnogo se lakse menja, jer da bi zamenio servo aparat moraću da skidam haubu, a to je druga problematika.

Author:  Ser7525 [ 08-Jun-2017 1:02 ]
Post subject:  Re: Problem sa performansama - nema vakuma - Premacy Diesel

Jel si uspeo da resis problem zamenom vakum pumpe ?

Author:  chupo [ 09-Jun-2017 10:56 ]
Post subject:  Re: Problem sa performansama - nema vakuma - Premacy Diesel

Nažalost ne.

Prvo sam uzeo pumpu od šapčanina koji rastura samo ovaj model i od koga stalno uzimam delove, međutim dao mi je vakum pumpu od euro 2 motora koja ima 2 rupe za creva, a meni treba sa tri. On mi je rekao da sam prvi koji mu je tražio vakum pumpu, i da tu često crkava servo aparat za kočnice, pa sam tražio da mi da servo aparat umesto pumpe. Dao mi je "šerpu" i pred polazak na put u Niš sam je zamenio međutim auto se ponašao potpuno isto, kad se motor ugreje, počne da "boboće" i "kasni sa gasom" na niskim obrtajima, a drekenja se na visokim. Pitam šapčanina da mi da vakum pumpu sa tri rupe, i one ventilčiće koji idu oko pumpe, za paljenje turba i EGR sistema i slično. Kada sam se vraćao iz Beograda pokupim to, zamenim vakum pumpu, kad ono opet isto, tvrda pedala, motor "boboće" i kilav je na niskim obrtajima.

Ako otkačimo vakumsko crevo koje ide na servo aparat, i ubacimo šraf da zatvorimo odvod, auto radi kao sat, vuče kao lud, nema "kašnjenja" i ostalih stvari, ali je pedala kamen, nemože tako da se vozi i to je to. Iz toga izvučemo zaključak da je "šerpa" koju mi je šapčanin dao neispravna, pa sam mu rekao da ću mu vratiti vakum pumpu i ostale delove, a da mi on da drugu "šerpu" pa da probamo opet, samo što će to čekati da se vratim iz Niša krajem juna.

Iskreno, počela je da me izluđuje čitava igranka sa ovim, i čak razmišljam o zameni auta nekim mlađim koji neće imati ovakve probleme.

Author:  chupo [ 03-Nov-2017 10:39 ]
Post subject:  Re: Problem sa performansama - nema vakuma - Premacy Diesel

Evo mali update na temu, konačno je problem rešen, nakon zamene tri vakum pumpe i tri servo aparata. Problem je bio u vakum pumpi, ne u servo aparatu, mada je pedala kočnice i dalje tvrda, ali to može da bude do creva koje ide od vakum pumpe do servo aparata, koje treba za koji dan da zamenim.

I za kraj mala slika kilometraže.

Author:  mazdapremacy [ 04-Nov-2017 12:16 ]
Post subject:  Re: Problem sa performansama - nema vakuma - Premacy Diesel

Dobro je da konacno ide kako treba.

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/