Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post Reply
User avatar
aleksandargavr
Mazdaš u povoju
Posts: 18
Joined: 03-Oct-2019 1:06
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda 3 2011
Odakle nam dolazite (where are you from): Novi Sad

Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by aleksandargavr » 18-Mar-2020 7:23

Pozdrav svim forumašima!
U vlasnistvu mi je Mazda 3 BL 1.6i 77kW, kupljena nova 2011god. u Grandu u NS. Kupljena je nazalost bez tempomata, te sam ugradio originalne tipke na volanu i nov prekidač kočnice (sve ide org džek na džek, bez bilo kakvih prerađivanja sečenja žica, itd). Nove tipke koje sam dodao za kontrolu cd-plejera rade perfektno, dok tipke za tepomat ne reaguju. Znam da je potrebno neko da ga nakači na dijagnostiku i izvrši aktivaciju (čitao strane forume i radi perfektno). Konkretno može da ga otključa VCM II dijagnostika.

Moje pitanje je sledeće, da li neko sa foruma ili neko koga poznajete, Servis itd. može da uradi ovako nesto?

Kontaktirao sam Trio servis Novi Sad - NE rade ovakvu dijagnostiku. Robi iz NS me uputio kod njegovog elektroničara takodje NE može da uradi ovako nešto.
Ovlašteni serviser može da uradi, ali ne bih o tome ovde koliko traži za ovu operaciju.

Mnogo bi mi značila pomoć, ukoliko ne nadjem rešenje (a da to nije ovlašteni), skidam tipke dole..

Hvala svima unapred!
Aleksandar

User avatar
aleksandargavr
Mazdaš u povoju
Posts: 18
Joined: 03-Oct-2019 1:06
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda 3 2011
Odakle nam dolazite (where are you from): Novi Sad

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by aleksandargavr » 18-Mar-2020 7:27

Ako sam omašio mesto za temu, molim admine da je prebace. :)

User avatar
lavina
Mazda lover
Posts: 490
Joined: 03-Apr-2010 4:32
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): MAZDA 3 1.6i/TE BK 2003.
Odakle nam dolazite (where are you from): Novi Sad

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by lavina » 18-Mar-2020 7:43

Cudi me da te iz tria nisu uputili na zeljka evo ti link
https://www.deltarosso.com/service
Probaj da pitas nista te nekosta ili mozda on zna ko moze da ti pomogne


Sent from my iPhone using Tapatalk

User avatar
aleksandargavr
Mazdaš u povoju
Posts: 18
Joined: 03-Oct-2019 1:06
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda 3 2011
Odakle nam dolazite (where are you from): Novi Sad

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by aleksandargavr » 18-Mar-2020 7:50

Hvala lepo,
Probam pa javim!

User avatar
lavina
Mazda lover
Posts: 490
Joined: 03-Apr-2010 4:32
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): MAZDA 3 1.6i/TE BK 2003.
Odakle nam dolazite (where are you from): Novi Sad

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by lavina » 18-Mar-2020 8:08

Nema na cemu nadam se da ce moci da zi pomogne on je meni popravljao komp


Sent from my iPhone using Tapatalk

User avatar
aleksandargavr
Mazdaš u povoju
Posts: 18
Joined: 03-Oct-2019 1:06
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda 3 2011
Odakle nam dolazite (where are you from): Novi Sad

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by aleksandargavr » 19-Mar-2020 12:27

Pozvao čoveka kaže ne može da odradi to... :cry:

User avatar
lavina
Mazda lover
Posts: 490
Joined: 03-Apr-2010 4:32
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): MAZDA 3 1.6i/TE BK 2003.
Odakle nam dolazite (where are you from): Novi Sad

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by lavina » 19-Mar-2020 2:53

Jbg ja za dugog ne znam ko bi to mogao da zavrsi


Sent from my iPhone using Tapatalk

User avatar
aleksandargavr
Mazdaš u povoju
Posts: 18
Joined: 03-Oct-2019 1:06
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda 3 2011
Odakle nam dolazite (where are you from): Novi Sad

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by aleksandargavr » 19-Mar-2020 3:21

Da li jos neko sa foruma zna ko bi mogao da pomogne?
Ne mora biti NS.

User avatar
amavrenski
Mazdolicus Maximus
Posts: 1231
Joined: 13-Nov-2009 5:11
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): 1990. 323f gt, 2004. M6 CD136
Odakle nam dolazite (where are you from): Zrenjanin

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by amavrenski » 21-Mar-2020 10:40

Ne znam koliko ti trazi ovlasteni servis za tu priceduru. Ali mozda za te pare mozes da kupis diagnosticki uredjaj vcm2, oko 200e je. Pa ga imas za sve zivo posle. A mozes i da ga isplatis.

User avatar
aleksandargavr
Mazdaš u povoju
Posts: 18
Joined: 03-Oct-2019 1:06
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda 3 2011
Odakle nam dolazite (where are you from): Novi Sad

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by aleksandargavr » 25-Mar-2020 7:37

Evo mali update, nakacili ga na VCM-2 nema opcije za aktivaciju tempomata..
Dobri ljudi iz EAST Servisa iz BG me uputili kod čoveka iz NS koji radi dijagnostiku na Mazdama (ukoiliko nekom zatreba mogu proslediti kontakt na PM).

Vodili se prema uputstvu:
https://www.drive2.com/o/b/457538950106484521/

Probacemo jos neku soluciju (majstor zna koju neki update softvera..nisam bas najbolje razumeo), svakako javljam mozda nekom i zatreba kasnije.

Mnogo komplikovano ovo kod Mazde, kod Opela (konkretno Astra h) sam sam otkljucavao ovo sa obicnom OP-COM dijagnostikom (30eur). :?

carpediem
Mazdaš početnik
Posts: 39
Joined: 05-Feb-2019 2:08
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda 3 1.6 DiTurbo 2008/80kw
Odakle nam dolazite (where are you from): Bela Palanka

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by carpediem » 08-Apr-2020 6:12

aleksandargavr wrote:
25-Mar-2020 7:37
Evo mali update, nakacili ga na VCM-2 nema opcije za aktivaciju tempomata..
Dobri ljudi iz EAST Servisa iz BG me uputili kod čoveka iz NS koji radi dijagnostiku na Mazdama (ukoiliko nekom zatreba mogu proslediti kontakt na PM).

Vodili se prema uputstvu:
https://www.drive2.com/o/b/457538950106484521/

Probacemo jos neku soluciju (majstor zna koju neki update softvera..nisam bas najbolje razumeo), svakako javljam mozda nekom i zatreba kasnije.

Mnogo komplikovano ovo kod Mazde, kod Opela (konkretno Astra h) sam sam otkljucavao ovo sa obicnom OP-COM dijagnostikom (30eur). :?
Zdravo,

jesi uradio sta sa tempomatom? Ja imam BK 2008, kupio sam one tipke ali jos uvek nisam probao, pa me zanima jesi li sta uradio povodom aktivacije tempomata. Kod mene nema fabricki ali imam Cruise lampicu na tabli koja na testu kontrolne table se pali pa kontam da bih mogao nekako da aktiviram tempomat.

User avatar
aleksandargavr
Mazdaš u povoju
Posts: 18
Joined: 03-Oct-2019 1:06
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda 3 2011
Odakle nam dolazite (where are you from): Novi Sad

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by aleksandargavr » 08-Apr-2020 11:00

Pozdrav!
Porucena je ELM327 sa switch-em dijagnostika, pa cemo probati preko Forscan-a da aktiviramo tempomat. Ovo je fakticki i poslednja mogucnost preko as-builta i trebalo bi da moze. Ne znam kakva je situacija sa BK modelom ali na BL ovo radi, citao sam strane forume i nasao neke kodove koji otkljucavaju tempomat. Javim svakako kad stigne dijagnoatika i nakacim ga na racunar pa ako uspem mozeno i na tvoju probati. Isto imam i ja lampicu na tabli medjutim na VCM-2 ne vidi mogucnost za aktiviranje (jednostavno fabrika nije dala tu mogucnost da se otkljuca ovim putem).

Aleksandar

User avatar
aleksandargavr
Mazdaš u povoju
Posts: 18
Joined: 03-Oct-2019 1:06
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda 3 2011
Odakle nam dolazite (where are you from): Novi Sad

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by aleksandargavr » 17-Jul-2020 1:57

Posle višemesečnog čekanja da stigne ELM327 (OBDII) konačno stigla dijagnostika sa druge strane, prikačena i....uspeo da aktiviram tempomat!! :bravo1 :bravo1
Tako da definitivno na Mazdi BL 1.6 benzin moze da se aktivira iako su postojale tvrdnje OD OVLAŠTENOG SERVISA DA NE MOŽE!!!, toliko o stručnosti naših servisa..
20200717_134358.jpg

Stojim na raspolaganju za pomoć svima onima koji se usude da probaju isto.

Pozdrav svima! :bye
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by aleksandargavr on 20-Jul-2020 12:03, edited 1 time in total.

carpediem
Mazdaš početnik
Posts: 39
Joined: 05-Feb-2019 2:08
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda 3 1.6 DiTurbo 2008/80kw
Odakle nam dolazite (where are you from): Bela Palanka

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by carpediem » 17-Jul-2020 2:18

aleksandargavr wrote:
17-Jul-2020 1:57
Posle višemesečnog čekanja da stigne ELM327 (OBDII) konačno stigla dijagnostika, prikačena i....uspeo da aktiviram tempomat!! :bravo1 :bravo1
Tako da definitivno na Mazdi BL 1.6 benzin moze da se aktivira iako su postojale tvrdnje OD OVLAŠTENOG SERVISA DA NE MOŽE!!!, toliko o stručnosti naših servisa..

20200717_134358.jpg


Stojim na raspolaganju za pomoć svima onima koji se usude da probaju isto.

Pozdrav svima! :bye
Bravo! Drago mi ne da si uspeo! :) Ja jos uvek nisam prikacio komande da probam a ne znam ni da li mora da se dijagnostikom nesto aktivira.

User avatar
amar1994
Mazdolicus Maximus
Posts: 1244
Joined: 25-Oct-2015 12:57
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda 3 1.6CD 2012(85KW-116ks)
Odakle nam dolazite (where are you from): Sarajevo

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by amar1994 » 19-Jul-2020 9:00

Odlicno,forscan zakon :)

Mozes li okacit link tog obd adaptera,da i ja sebi nabavim,laptop imam jos mi samo to fali Image

User avatar
aleksandargavr
Mazdaš u povoju
Posts: 18
Joined: 03-Oct-2019 1:06
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda 3 2011
Odakle nam dolazite (where are you from): Novi Sad

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by aleksandargavr » 20-Jul-2020 11:31

carpediem wrote:
17-Jul-2020 2:18
aleksandargavr wrote:
17-Jul-2020 1:57
Posle višemesečnog čekanja da stigne ELM327 (OBDII) konačno stigla dijagnostika, prikačena i....uspeo da aktiviram tempomat!! :bravo1 :bravo1
Tako da definitivno na Mazdi BL 1.6 benzin moze da se aktivira iako su postojale tvrdnje OD OVLAŠTENOG SERVISA DA NE MOŽE!!!, toliko o stručnosti naših servisa..

20200717_134358.jpg


Stojim na raspolaganju za pomoć svima onima koji se usude da probaju isto.

Pozdrav svima! :bye
Bravo! Drago mi ne da si uspeo! :) Ja jos uvek nisam prikacio komande da probam a ne znam ni da li mora da se dijagnostikom nesto aktivira.
Ne znam kakva je sitaucija sa BK, ali možeš probati, pa ako treba otključavanje tu sam u NS pa možemo probati. :)

User avatar
aleksandargavr
Mazdaš u povoju
Posts: 18
Joined: 03-Oct-2019 1:06
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda 3 2011
Odakle nam dolazite (where are you from): Novi Sad

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by aleksandargavr » 20-Jul-2020 11:53

amar1994 wrote:
19-Jul-2020 9:00
Odlicno,forscan zakon :)

Mozes li okacit link tog obd adaptera,da i ja sebi nabavim,laptop imam jos mi samo to fali Image
Forscan je dobra stvar, ima peripetija oko povezivanja adaptera i softwera ali moze da se resi instaliranjem pravilnog drivera.
Iskreno nisam probao sta može još da se odradi sa Forscan-om, kada sam otključao tempomat tu se prica za mene završila a nisam ni vremena imao nešto da čačkam.

Kod Mazde (bar kod BL modela) jako je važno da to bude OBD II (ELM327) sa prekidačem za HS MS/CAN jer običini OBD II ne mogu apsolutno ništa da urade (eventualno da se pobrišu greške ukoliko postoje i to je to).

Poručio sam sa Ebay-a adapter pre tri meseca (https://www.ebay.com/itm/ELM327-V1-5-PI ... SwW21e-v54) međutim nikada nije stigao (verovatno zbog ove corone).

Nakon toga nisam mogao da čekam više ebay pa sam malo pretraživao forum https://forscan.org/forum/ te sam skontao da se može preraditi OBDII dodavanjem ON-ON prekidača za HS/MS can (radi se o brzinama nekakvim) prema šemi (https://forscan.org/forum/viewtopic.php?t=4)
, ali ne može svaki da se preradi. Adapter mora da ima FTDI čip i ne mogu da se prerade kineski klonovi adaptera (takodje vazi i za bluetooth i wifi dijagnostike). Kod mene je konkretno je čip PIC18F25K80 i mislim da postoji još jedan koji kompatibilan da se preradi.

Ja sam koristio SUPREME ELM327 od čoveka iz BG-a sam poručio, međutim nije bio sa ugradjenim prekidacem, ja sam naknadno dodao prekidač za HS/MS CAN. On izgleda ovako.
20200720_113528.jpg
Nisam verovao sve dok nije zasvetlila lampica CRUISE :D

Eto ako ima pitanja tu sam. :bye
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
amar1994
Mazdolicus Maximus
Posts: 1244
Joined: 25-Oct-2015 12:57
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda 3 1.6CD 2012(85KW-116ks)
Odakle nam dolazite (where are you from): Sarajevo

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by amar1994 » 20-Jul-2020 3:40

Hvala :palac

sad mozes da uzivas na autoputu :cool:

User avatar
aleksandargavr
Mazdaš u povoju
Posts: 18
Joined: 03-Oct-2019 1:06
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda 3 2011
Odakle nam dolazite (where are you from): Novi Sad

Re: Tempomat (cruise control) Mazda 3 BL 1.6i

Post by aleksandargavr » 25-Jul-2020 12:09

Dosta ljudi mi je pisalo u PM, ja odgovaram, medjutim poruka nece da ode iz outbox-a. Ne znam da li je do sajta ili mene, jednostavno poruka stoji u outbox-u, nekad prodje nekad ne, pisite ovde pa cu ovde odgovarati deluje mi pouzdanije.. :)

Post Reply

Return to “Elektrika, klimatizacija i audio”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests