Naknadna ugradnja putnog računara?

Elektrika i elektronika
Post Reply
makijaveli

Naknadna ugradnja putnog računara?

Post by makijaveli » 23-Apr-2014 10:32

Dobar Dan svim članovima kluba.
ja sam Milan Bodlović iz Novog Sada i imam jedno pitanje. imam Mazdu 5 2008. godište i u njoj nemam putni računar i tempomat. Moje pitanje je da li se oni mogu naknadno ugraditi, gde to mogu uraditi i koliko bi to otprilike izašlo? Što se tiče tempomata, on mi i nije toliko potreban, a što se tiče putnog računara, volio bih da ga imam.
Auto sam skoro pazario i slike ću uskoro da postavim.
Unapred zahvalan

User avatar
skydriver6
Mazdolicus Maximus
Posts: 4753
Joined: 07-Dec-2012 11:37
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Škoda oktavia 3 RS 2.0 tdi
Odakle nam dolazite (where are you from): Slovenija

Post by skydriver6 » 23-Apr-2014 6:48

Tempomat bi mogao da ugradiš vrlo lako, samo zamenom ručice u 90% slučajeva, ali putni računar ti se ne bi isplatio. Morao bi komplet računar u autu da menjaš, pa onda verovatno i instrument tablu.
Ako je tvoja mazdica, ispravi "automobil" u avataru! ;)

User avatar
Djole
Moderator
Posts: 6606
Joined: 23-Aug-2010 2:18
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda3 sedan 1.6MZ-CD TX+
Odakle nam dolazite (where are you from): Beograd

Re: Одг: Naknadna ugradnja putnog računara?

Post by Djole » 23-Apr-2014 7:14

Tek tempomat ne bi mogao da se ugradi tako lako jer je on jedan slozeni sklop. Rucica je samo komanda/taster i nista vise, a to isto vazi i za putni racunar.

makijaveli

Post by makijaveli » 23-Apr-2014 8:15

Znači, šta je tu je. Bolje ništa nedirati. Malo mi je krivo zbog putnog računara. Ne mogu da verujem da to nije standardna oprema.

User avatar
skydriver6
Mazdolicus Maximus
Posts: 4753
Joined: 07-Dec-2012 11:37
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Škoda oktavia 3 RS 2.0 tdi
Odakle nam dolazite (where are you from): Slovenija

Re: Одг: Naknadna ugradnja putnog računara?

Post by skydriver6 » 24-Apr-2014 10:09

Djole wrote:Tek tempomat ne bi mogao da se ugradi tako lako jer je on jedan slozeni sklop. Rucica je samo komanda/taster i nista vise, a to isto vazi i za putni racunar.
Biće da se razlikuje od auta do auta, zato sam napisao u 90% slučajeva. Kod večine automobila je kompjuter isti, ali u zavisnosti od opreme neke funkcije jednostavno nisu aktivirane. To pojeftinjuje proizvodnju. Tako su moji kod oktavije dobili auto bez tempomata i samo zamenili ručicu i softverki je aktivirana funkcija. Kod fabije je to takođe izvodljivo, ali treba još jedna sitna doplata za deo mehaničke prorode da bi to radilo. Moguće je da i kod mazde nije puno drugačije, ali opet zavisi od slučaja do slučaja.
Ovo oko tempomata bi čak mogli da odvojimo u posebnu temu da svi koji fabrički nemaju isti, mogu da diskutuju. Najbolje je proveriti u ovlašćenom oko mogućnosti dogradnje istog jer sasvim je moguće da se kod nekih modela trojke i šestice može dobiti ova funkcija uz manju intervenciju. Ja imam tempomat.

User avatar
Djole
Moderator
Posts: 6606
Joined: 23-Aug-2010 2:18
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda3 sedan 1.6MZ-CD TX+
Odakle nam dolazite (where are you from): Beograd

Post by Djole » 24-Apr-2014 10:18

Gresis... vec se diskutovalo oko toga (nacicu negde...) ima i na Hr forumu,
pa ja bih prvi ugradio tempomat da je samo tako, zamenom rucice. ;)
I to za Skodu me je iznenadilo da moze, ali kod Mazde nije tako sigurno.

User avatar
skydriver6
Mazdolicus Maximus
Posts: 4753
Joined: 07-Dec-2012 11:37
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Škoda oktavia 3 RS 2.0 tdi
Odakle nam dolazite (where are you from): Slovenija

Post by skydriver6 » 24-Apr-2014 10:29

Moguće jer kod mazde ne znam. Za škodu me je iznenadilo da je tako jednostavno. Samo ručicu kupili novu i za 7000 din rešili problem. Ja na fabiji nisam hteo jer je ne koristim nigde van grada, gde uvek idem mazdom na kojoj već imam tempomat.

User avatar
mazdapremacy
Mazdolicus Maximus
Posts: 1147
Joined: 15-Jul-2010 1:43
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): mazda PREMACY 2.0 DiTD
Odakle nam dolazite (where are you from): Leskovac

Post by mazdapremacy » 24-Apr-2014 12:32

I kod Lagune je tako lako , ako je veca oprema uzmu se dva dugmeta uzme se vazdusni jastuk drugi posto su dugmici kod njega i aktivira se. Pitanje je da li ima prekidace na pedalama , kod lagune znam da mora da ima na sve tri pedale. KOd mazde ne verujem da je sve tako jednostavno. Posto je to mazda 5 verovatno i na volanu moras da ugradis dugmice pa je pitanje da li je ista spulna za modele sa i bez kontrola na volanu (kod lagune jeste tako). Prvo proveri da li imas instalaciju za sve to. Ako ima pripreme moze da se resi ako ne , bice preskupo. Za putni racunar ne znam , on je cini mi se na onom centralnom ekranu mozda moze softverski da se aktivira. :?
mazda PREMACY 2.0 DiTD EXCLUSIVE

nemanja982
Mazdaš početnik
Posts: 26
Joined: 21-Feb-2017 11:28
Odakle nam dolazite (where are you from): Kraljevo

Re: Naknadna ugradnja putnog računara?

Post by nemanja982 » 27-Mar-2017 12:03

Ne znam da li je tema "mrtva"i mene intrresuje ovo oko putnog racunara za mazdu 626 2001 god.Video sam da ima isti model sa i bez putnog racunara,ito na display u gde je sat,vidim da ima posebo da se nadje ceo uredjaj,potpuno isti prikljucak.Da li bi radio ako bih nakacio?

User avatar
626_GW
Mazdolicus Maximus
Posts: 2163
Joined: 01-Jun-2013 7:10
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): EX 626GW DiTD, Audi A4 B6 1.8T
Odakle nam dolazite (where are you from): Novi Sad

Post by 626_GW » 27-Mar-2017 1:01

Jel vozis benz ili dizel?
RennSport Srbija
https://www.facebook.com/groups/342165642855091" onclick="window.open(this.href);return false;

nemanja982
Mazdaš početnik
Posts: 26
Joined: 21-Feb-2017 11:28
Odakle nam dolazite (where are you from): Kraljevo

Re: Naknadna ugradnja putnog računara?

Post by nemanja982 » 27-Mar-2017 8:42

2.0 ditd zaboravio sam da napisem,izvinjavam se

Sent from M4 Aqua Tapatalk

User avatar
626_GW
Mazdolicus Maximus
Posts: 2163
Joined: 01-Jun-2013 7:10
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): EX 626GW DiTD, Audi A4 B6 1.8T
Odakle nam dolazite (where are you from): Novi Sad

Post by 626_GW » 27-Mar-2017 9:17

Ne moze na dizelu trip kompjuter, ECU ga ne podrzava
RennSport Srbija
https://www.facebook.com/groups/342165642855091" onclick="window.open(this.href);return false;

nemanja982
Mazdaš početnik
Posts: 26
Joined: 21-Feb-2017 11:28
Odakle nam dolazite (where are you from): Kraljevo

Re: Naknadna ugradnja putnog računara?

Post by nemanja982 » 27-Mar-2017 9:28

Kakav maler...:'(

Sent from M4 Aqua Tapatalk

User avatar
Dankas
jr. Mazdaš
Posts: 79
Joined: 22-Apr-2015 9:36
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda MPV LX II
Odakle nam dolazite (where are you from): Zagreb, HR

Re: Naknadna ugradnja putnog računara?

Post by Dankas » 28-Mar-2017 3:17

Bas su pravi japanci, meni prijatelj ima putno na MPV benzincu iz 2000 a moj diesel iz 2003 nema, samo takvi maheri, ne znam dal to ima veze s OBD2 standardom koji mislim da je u Europi tek Od 2004/5 obavezan za diesel motore

Stalno lupam. Umjesto razmaka
Image

User avatar
chupo
Mazda lover
Posts: 559
Joined: 21-Jul-2016 10:02
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda Premacy / Hyundai Accent
Odakle nam dolazite (where are you from): Loznica/Niš

Post by chupo » 03-Apr-2017 7:35

ECU za dizel DITD motore sa mehanickim diznama, nema podrsku za putni racunar jer je u pitanju primitivan 8-bitni ECU koji podrzava OBD 1 standard i nema mogucnosti CAN povezivanja. Nazalost.
2002 Mazda Premacy 2.0 DiTD - 440.000 KM
2007 Hyundai Accent 1.6i GLS - 24.100 KM

User avatar
Dankas
jr. Mazdaš
Posts: 79
Joined: 22-Apr-2015 9:36
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda MPV LX II
Odakle nam dolazite (where are you from): Zagreb, HR

Re: Naknadna ugradnja putnog računara?

Post by Dankas » 03-Apr-2017 9:43

E pa to bas ne kuzim, zašto je u mpv iz 2000 obdIl standard a u dizelu iz 2003 ovaj stariji, to me čudi.

Sent from my ONE E1003 using Tapatalk
Image

User avatar
srh
Moderator
Posts: 3414
Joined: 30-Jan-2010 3:00
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): mazda premacy 1.8 16v
Odakle nam dolazite (where are you from): beograd

Post by srh » 03-Apr-2017 2:31

ista fora i sa premasijem, benzinci imaju putni a dizeli ne.

User avatar
chupo
Mazda lover
Posts: 559
Joined: 21-Jul-2016 10:02
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda Premacy / Hyundai Accent
Odakle nam dolazite (where are you from): Loznica/Niš

Post by chupo » 03-Apr-2017 8:28

Kao što sam rekao, ECU za mazde dizele koji nemaju common-rail sistem je OBD 1 i nema CAN magistralu, što znači da nemože da ima putni računar i diagnostiku preko računara. Benzinac ima CAN i može da podrži putni računar. Razlog tome je što kod benzinca ECU obavlja mnogo veći deo posla, jer određuje i kada će varnica da opali, a i koliko dugo će koja dizna biti aktivna, i samim tim je jači u "kompjuterskom" smislu i ima 16-bitni procesor. Kod dizela, DITD i starijih, ECU ima jako primitivnu kontrolu, jer se glavni deo posla oko ubrizgavanja i dalje dešava na samoj "boš" pumpi. ECU samo određujue kada i koliko dugo će ubrizgati gorivo, čak nezna ni u koji cilindar ide gorivo, a količinu goriva određuje na osnovu svega par senzora, poput protokomera, senzora temperature bloka, i senzora pritiska turbine. Common-rail sistem je skroz druga priča.

Nadam se da je sada jasno.
2002 Mazda Premacy 2.0 DiTD - 440.000 KM
2007 Hyundai Accent 1.6i GLS - 24.100 KM

User avatar
Dankas
jr. Mazdaš
Posts: 79
Joined: 22-Apr-2015 9:36
Šta vozite trenutno (Your 4wheel pet): Mazda MPV LX II
Odakle nam dolazite (where are you from): Zagreb, HR

Re: Naknadna ugradnja putnog računara?

Post by Dankas » 03-Apr-2017 9:40

Ali moj je CR, zato sam. Se nadao da je malo. Pametniji. Negdje sam citao da u europi zakon nije zahtijevao od dizel masina obd2 sve do 2004 pa je vjerojatno to magicna godina za BC

Sent from my ONE E1003 using Tapatalk
Image

Post Reply

Return to “Elektrika”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest